Ένα καφέ στην Κωνσταντινούπολη απασχολεί εργαζόμενους με σύνδρομο Down

Σχεδόν 25 άτομα με σύνδρομο Down να κερδίσουν τα προς το ζην στο Down Cafe
Με την πρώτη ματιά είναι ένα συνηθισμένο καφέ σε μια από τις πιο καλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Ο υπαινιγμός για κάτι διαφορετικό είναι στο όνομα. Πράγματι όλοι οι εργαζόμενοι ηλικίας 18 - 25 έχουν σύνδρομο down.

“Το DOWN CAFE ιδρύθηκε για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αλλά και να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση νέων ανθρώπων με σύνδρομο down” λέει ο Saruhan Singen ο άνθρωπος που έφτιαξε το καφέ στην συνοικία Sisli της Κωνσταντινούπολης.
Ο ίδιος έχει μια κόρη με σύνδρομο down την Sezil η οποία δουλεύει και αυτή στην επιχείρηση.

Το καφέ δημιουργήθηκε με κοινή πρωτοβουλία του ιδρύματος Istanbul Foundation for Mentally Disordered People και του Δήμου του Sisli και χρηματοδοτείται από μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν κοινωνικά και σωματικά μειονεκτούντα άτομα.

Σύμφωνα με τον Singen όταν το καφενείο άνοιξε για πρώτη φορά το 2011, οι πελάτες δίσταζαν να μπουν. Μετά την αρχική έκπληξη όμως άρχισαν να εκτιμούν την ατμόσφαιρα του καφέ.
"Νομίζω ότι το καφέ βοηθά να απαλλαγούμε από τις προκαταλήψεις κατά των ατόμων με ειδικές ανάγκες και επίσης προσφέρει την ευκαιρία σε άτομα με σύνδρομο Down να αναδείξουν το ταλέντο τους”, δηλώνει ο Singen.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εναλλάξ και λαμβάνουν μηνιαίο μισθό.
Το καφέ λειτουργεί 9 έως 5 τις καθημερινές και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 40 πελάτες.
“Υπάρχουν εθελοντές που βοηθούν στην κουζίνα με το μαγείρεμα και το πλύσιμο, ενώ ο Δήμος πληρώνει τους λογαριασμούς” εξηγεί ο Singen
“Χρειαζόμαστε όμως περισσότερους χορηγούς και κυρίως περισσότερους πελάτες για να αυξήσουμε τον αριθμό των καφέ που λειτουργούν όπως το Down Cafe”.