Ποιά παιδιά ''χάνουν'' την διάγνωση του αυτισμού

Η νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχιατρικών Διαταραχών (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), γνωστή ως DSM-5, εισήγαγε σαρωτικές αλλαγές στη διάγνωση του αυτισμού.
Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με αυτισμό θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο στο πλαίσιο των νέων διαγνωστικών κριτηρίων για την αναπτυξιακή διαταραχή.
Το σύνδρομο Asperger, αλλά και πολλές μορφές της διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής, παύουν να βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του φάσματος του αυτισμού. Πολλοί ερευνητές εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για το νέο DSM 5, μιας και πολλά παιδιά, πέραν της διάγνωσης, θα χάσουν και πολλές παροχές που είχαν ως αυτιστικά. Τα συγκεκριμένα παιδιά δεν θα πληρούν πλέον τις προδιαγραφές για τις απαραίτητες υπηρεσίες.
Όσον αφορά τα άτομα με επικοινωνιακά προβλήματα, που δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο σύμπτωμα του αυτισμού, θα αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία σύμφωνα με την νέα αυτή έκδοση του DSM.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Columbia University School of Nursing, με επικεφαλή την Kristine Kulage, επιβεβαιώνει τις παραπάνω ανησυχίες των ειδικών και τονίζει πως ο αριθμός των παιδιών που θα διαγιγνώσκονται με αυτισμό θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που διαπίστωσε ότι σχεδόν 1 στα 5 παιδιά που είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί με αυτισμό δεν θα πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις σύμφωνα με το νέο ορισμό.