Ορμόνη μπορεί να βελτιώνει την σκέψη σε άντρες με σύνδρομο Down

Η χορήγηση μίας ορμόνης, που φυσιολογικά σχετίζεται με τη γονιμότητα, σε άνδρες με σύνδρομο Down μπορεί να βελτιώσει τη σκέψη και την μνήμη τους, αναφέρει νέα, μικρής κλίμακας μελέτη.

Η ορμόνη λέγεται εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH) και παράγεται από τον εγκέφαλο. Επιστήμονες από τη Γαλλία χορήγησαν μικρές δόσεις της ορμόνης σε επτά άνδρες με το σύνδρομο, διαπιστώνοντας ότι βελτιώθηκε η μνήμη, η προσοχή και η λογική σκέψη τους.

Στην πραγματικότητα, μετά από έξι μήνες θεραπείας με την συγκεκριμένη ορμόνη οι έξι από τους επτά παρουσίαζαν βελτίωση των νοητικών δεξιοτήτων τους κατά 20% έως 30%, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Vincent Prevot, διευθυντής Ανάπτυξης & Πλαστικότητας της Νευροενδροκρινούς Ομάδας Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Λιλ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science. Αν επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, η θεραπεία με την ορμόνη GnRH θα είναι η πρώτη που θα βοηθά τους ασθενείς με σύνδρομο Down, οι οποίοι παρουσιάζουν ελλείμματα σκέψης, εκτίμησε η νευροβιολόγος Dr. Hanne Hoffmann, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

"Δεν θα είναι μία θεραπεία που θα οδηγεί στην ίαση του συνδρόμου Down, αλλά μία θεραπεία που θα βοηθά τους ασθενείς να προχωρήσουν ένα ή δύο βήματα. Η βελτίωση αυτή είναι τεράστια, διότι σημαίνει ότι ένας ασθενής ο οποίος ζει σήμερα υποβοηθούμενος, θα μπορεί να ζήσει μόνος εάν λάβει τη θεραπεία", είπε. "Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στους ίδιους τους ασθενείς, όσο και στους φροντιστές και τους συνεργάτες τους, διότι η βελτιωμένη νοητική λειτουργία μπορεί να βοηθήσει πολλούς από τους ασθενείς να ζουν πιο ανεξάρτητα".