Ιστορία - Σκοπός

Ο σύλλογος «Φροντίδα» είναι ένας Πανελλήνιος Σύλλογος ενημέρωσης, συμπαράστασης, στήριξης και ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όσα άτομα πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Ιδρύθηκε το 2008 στον Πειραιά με σκοπό να προσφέρει κοινωφελές έργο στις οικογένειες που καταφεύγουν σε αναζήτηση βοήθειας λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Είναι αναγνωρισμένος ως φιλανθρωπικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πιστοποιημένος από το Υπουργείο Υγείας με αρ. ΦΕΚ 1997/8/2013 και από το Πρωτοδικείο με αρ. 7483/2008. Δραστηριοποιείται, κυρίως, στην περιοχή της Αττικής αλλά απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα.

Ο Σύλλογος «Φροντίδα» ενστερνίζεται την άποψη ότι το πολιτιστικό επίπεδο μιας κοινωνίας αναδεικνύεται σε σημαντικό βαθμό και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει όσα μέλη της διαφέρουν ή μειονεκτούν. Κατανοώντας ότι τα άτομα με ιδιαιτερότητες δεν παύουν να είναι φορείς ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δημιουργικότητας, προασπίζει τα δικαιώματά τους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η φράση ζωής «Πίστεψε σε μένα», όντας και το μότο του συλλόγου, αναδεικνύει τη φιλοσοφία γύρω από την οποία αναπτύσσεται η δράση του, ενάντια σε οποιαδήποτε προκατάληψη, κοινωνική ανισότητα και στάση εμπαιγμού σε άτομα με αναπηρία. Συνεπώς, γίνεται ένθερμος προασπιστής των δικαιωμάτων τους στη ζωή, την υγεία, τη μόρφωση και την εργασία.

Ο σύλλογος «Φροντίδα» ξεκίνησε από την ανάγκη και την επιθυμία των γονέων να στηρίξουν παιδιά με ιδιαιτερότητες και μέσα στα χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να σταθεί αρωγός σε πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες αναπτύσσοντας δραστηριότητες και προγράμματα όπως η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η κοινωνικοποίηση, η συμβουλευτική, η μουσικοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία και η δημιουργική απασχόληση. Προς ενίσχυση αυτού του σκοπού, έχει δημιουργηθεί και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του συλλόγου όπου και προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και άλλα αγαθά για να ανακουφίσει τα άτομα που υποστηρίζει.