Γράφει η Σταυρούλα Καλαντζή,
Ψυχολόγος
Το παιχνίδι αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας και το κύριο έργο του παιδιού στην πορεία της γνωστικής και κοινωνικής του ωρίμανσης. Σε ένα σημαντικό βαθμό, απαιτεί φαντασία, επικοινωνιακές δεξιότητες και κοινωνική αλληλεπίδραση. Η τάση του παιδιού για παιχνίδι υπάρχει πάντα, ανεξαρτήτως των κοινωνικοοικονομικών, πολιτισμικών, συναισθηματικών ή οικογενειακών συνθηκών του περιβάλλοντός του.
Ωστόσο, τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού συναντούν δυσκολίες στην έκφραση των παραπάνω δεξιοτήτων μέσα στο παιχνίδι και για αυτό το παιχνίδι τους διαφέρει από το τυπικό. Ενώ πολλά παιδιά με αυτισμό είναι ικανά να περιλάβουν στις δραστηριότητές τους αισθησιοκινητικό, οργανωτικό και λειτουργικό παιχνίδι, ακόμη και να εμπλακούν σε συμβολικό παιχνίδι, πολύ σπάνια ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να γίνει αντιληπτό σαν ένα παιδί που παίζει. Συνήθως χρησιμοποιούν το παιχνίδι σε ένα τελετουργικό επίπεδο, με επαναληπτικές και στερεοτυπικές δραστηριότητες, που μπορούν να αναπαράγονται για ώρες, ακόμη και μέρες, και παρουσιάζουν μεγάλη δυσφορία όταν το παιχνίδι τους μπορεί να ξεφύγει από τα αναμενόμενα.
Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι τα παιδιά με αυτισμό δεν παίζουν. Όμως, πολλές σχετικές έρευνες δείχνουν ότι αρκετά παιδιά με αυτισμό μπορούν να εμπλακούν σε παιχνίδι και να σκεφτούν δημιουργικά και έξω από στενά πλαίσια. Πιθανόν να μην χρησιμοποιούν αυτές τις ικανότητες, διότι δεν εμπλέκονται αυθόρμητα σε συνθήκες παιχνιδιού – ιδιαίτερα στο συμβολικό παιχνίδι – είτε διότι οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται αυτό που κάνουν ως παιχνίδι είτε δεν τους δίνονται ευκαιρίες για να παίξουν. Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να παίξουν σε ένα αναπτυξιακό επίπεδο ανάλογο με εκείνο της ανάπτυξης του λόγου τους, αλλά και των περιορισμών που θέτει η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. Αν, λοιπόν, κατανοήσουμε τι αντιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα παιδιά, τότε μπορούν να επιλεγούν οι κατάλληλες δραστηριότητες και να σχεδιαστεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αυτά.
Ορισμένες γενικές στρατηγικές παρέμβασης και βελτίωσης του παιχνιδιού των παιδιών με αυτισμό είναι:
Πιο πρακτικά και συγκεκριμένα, κάποια παιχνίδια που θα μπορούσαν να παίξουν οι ενήλικες με παιδιά με αυτισμό είναι τα εξής:
Η χρήση του παιχνιδιού στη θεραπεία των παιδιών με αυτισμό έχει σημαντικά οφέλη για τα παιδιά αυτά. Ο αυτισμός είναι μία σοβαρή κοινωνική-επικοινωνιακή διαταραχή. Τα παιδιά με αυτισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχετίζονται με τους άλλους, κυρίως με τους συνομηλίκους τους, με φυσιολογικούς τρόπους. Το παιχνίδι είναι ένα υπέροχο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να συμμετέχουν σε αλληλεπιδράσεις. Όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα μπορεί επίσης να επιτρέψει στα μικρά παιδιά να ανακαλύψουν τα συναισθήματά τους, το περιβάλλον τους, τις σχέσεις τους με τους γονείς, τα αδέρφια και τους συνομηλίκους. Η θεραπεία μέσω παιχνιδιού μπορεί να διδαχθεί σε γονείς και οι γονείς μπορούν να γίνουν οι θεραπευτές του παιδιού τους, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια πιο δυνατή και πιο ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους.