Πιο κατοικίδιο ωφελεί τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού;

Οι γάτες είναι ένα ζώο συντροφιάς που βρίσκουν αγάπη σε πολλά νοικοκυριά οικογενειών που έχουν παιδιά με αυτισμό, ιδίως του εξωτερικού.
Μάλιστα, η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Veterinary Science» δείχνει ότι τόσο τα παιδιά με αυτισμό όσο και οι ίδιες οι γάτες ωφελούνται όταν συνυπάρχουν στο ίδιο σπίτι.

Όσοι είναι ιδιοκτήτες γάτας, γνωρίζουν ότι η συντροφιά της ευεργετεί τη ψυχολογία
Τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κοινωνικές δεξιότητες, την επικοινωνία και την διαχείριση των συναισθημάτων.

Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ενδεχομένως να παρουσιάζουν περιστασιακά έντονες συμπεριφορές, που συνοδεύονται από δυνατά, ξαφνικά ξεσπάσματα. Λόγω αυτής της ανησυχίας, ο έλεγχος των γατιών για έναν ήρεμο και εύκολο χαρακτήρα μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες ώστε παιδιά και ζώα να ταιριάξουν καλύτερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι γονείς ανέφεραν πως το δέσιμο μεταξύ παιδιών και γάτας ήταν άμεσο και αυτό το δέσιμο παρέμεινε δυνατό με το πέρας του χρόνου ειδικότερα όταν τα παιδιά ήταν υπεύθυνα για τη φροντίδα του κατοικίδιου. Ακόμα το άγχος αποχωρισμού, ο εκφοβισμός και η υπερδραστηριότητα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας ενώ αυξήθηκε η ενσυναίσθηση. Μάλιστα, οι περισσότερες οικογένειες υιοθέτησαν μονίμως τη γάτα μετά το πέρας της έρευνας.