Ο μικρός πρίγκιπας και η εγκεφαλική παράλυση

Ένα πλάσμα με ξανθές μπούκλες και καταγάλανα μάτια. Και ήταν σαν εικόνα του μικρού πρίγκιπα από το βιβλίο του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Άλλωστε πρίγκιπα τον φωνάζουνε οι γονείς του. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Δύο ετών, τον φέρανε οι γονείς του για συνεδρίες Sonatal. Ένα πλάσμα ανήμπορο να ελέγξει τα άκρα του, να καθίσει, να στηρίξει το κεφάλι του, ακόμη και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Εγκεφαλική παράλυση η διάγνωση, τετραπληγία.
Ο όρος εγκεφαλική παράλυση «CP» είναι ένας όρος «ομπρέλα» που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συνθήκες όπου κάποια εγκεφαλική βλάβη ή τραύμα επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα ενός παιδιού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η CP μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις στη ζωή του παιδιού, από κάποιο τραύμα, όγκους, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλίτιδα κ.α.

Με το δεδομένο της εγκεφαλικής βλάβης, στην εγκεφαλική παράλυση, δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία και πλήρη αποκατάσταση, λόγω του ότι έχει καταστραφεί νευρικός ιστός ο οποίος δεν αναγεννάται. Θεραπεία γίνεται με την έννοια του τρόπου αγωγής, με την εκμάθηση κινήσεων, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα φυσιολογικά πρότυπα, και όχι της ίασης. Παρ’ όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι με την κατάλληλη αγωγή, όπως φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, εγχειρήσεις, κινητικά βοηθήματα ή βοηθήματα στήριξης, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση και αποκατάσταση των πάσης φύσεως κινητικών, νοητικών και άλλων διαταραχών. Σε κάθε περίπτωση όμως η επιτυχία της κάθε αγωγής εξαρτάται από την μορφή, την έκταση και την βαρύτητα της εγκεφαλικής παράλυσης, από την παρουσία ή μη άλλων διαταραχών (επιληψία, νοητικά προβλήματα, προβλήματα ανάπτυξης, όρασης ή ακοής), και φυσικά από την έγκαιρη διάγνωση, τη σωστή καθοδήγηση και την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.