Το τέστ που ανιχνεύει τον αυτισμό σε μια μόνο τρίχα με 81% ακρίβεια

Πρώιμη διάγνωση για αυτισμό υπόσχεται ένα τεστ που ανέπτυξαν επιστήμονες της εταιρείας LinusBio με έδρα τη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το πρώτο τεστ που αναλύει αυτού του είδους το ιστορικό έκθεσης με την πάροδο του χρόνου.
Το καινοτόμο τεστ μπορεί να εντοπίσει τους δείκτες κινδύνου σε μία μόνο τρίχα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Medicine», το τεστ προέβλεψε με ακρίβεια τον αυτισμό περίπου στο 81% των περιπτώσεων.

Η συγκεκριμένη καινοτομία θα μπορούσε να βοηθήσει γιατρούς και ειδικούς να εντοπίσουν τον αυτισμό σε μικρά παιδιά προτού χάσουν αναπτυξιακά ορόσημα. «Το πρόβλημα με τον αυτισμό είναι ότι διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 4 ετών. Μέχρι τότε, ο εγκέφαλος έχει αναπτυχθεί σημαντικά», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Ο Δρ Scott Myers, νευροαναπτυξιακός παιδίατρος στο «Geisinger Autism and Developmental Medicine Institute», πρόσθεσε: «Υπάρχει σίγουρα πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει πριν οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το τεστ είναι ένα έγκυρο προληπτικό μέτρο του κινδύνου διαταραχής του φάσματος του αυτισμού».

Ο αυτισμός είναι κάτι με το οποίο γεννιούνται οι άνθρωποι, το οποίο οδηγεί στον εγκέφαλό τους να λειτουργεί διαφορετικά από αυτόν των άλλων ανθρώπων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να λάβουν έγκαιρες θεραπείες παρέμβασης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή μοντέλων θεραπείας για μικρά παιδιά.