Γαλλίδα με σύνδρομο Down ζητά ψήφο για να υλοποιήσει το όραμα για την πόλη της

Η Ελεονόρ Λαλού, συγγραφέας του βιβλίου «Σύνδρομο Ντάουν, ε και;», διεκδικεί μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Αράς στις εκλογές της 15ης Μαρτίου.

Σήμερα η 34χρονη διεξάγει μια νέα εκστρατεία με στόχο να γίνει μια από τις πρώτες γυναίκες στη Γαλλία με σύνδρομο Ντάουν που θα καταλάβει θέση στο δημοτικό συμβούλιο έπειτα από τις δημοτικές εκλογές αργότερα αυτόν τον μήνα.
«Οπλισμένη» με ένα πλατύ χαμόγελο και με ισχυρή θέληση, η Λαλού ζητεί την υποστήριξη των συμπολιτών της στην γενέτειρά της, την πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας, και περιγράφει τις φιλοδοξίες της για μια καθαρότερη πόλη με βελτιωμένη πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ. Αλλά κυρίως για μια πιο δίκαιη κοινωνία.
«Έχω δώσει σκληρή μάχη για να ζω με σύνδρομο Ντάουν. Δεν με προβληματίζει πλέον. Τώρα μάχομαι για ενσωμάτωση. Οι άνθρωποι με νοητική υστέρηση έχουν την θέση τους στην κοινωνία», λέει η Ελεονόρ.

Όταν ήταν μικρή, οι γονείς της αρνήθηκαν να την στείλουν σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, γεγονός που τη βοήθησε να πιστέψει στον εαυτό της και να μπορέσει αργότερα στη ζωή της να αντιμετωπίσει το μπούλινγκ και να εξασφαλίσει μια διοικητική θέση σ'ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.
Η ίδια έχει συμφιλιωθεί με την ιδιαιτερότητά της, όπως εξηγεί. Ίδρυσε την ένωση «Φίλοι της Ελεονόρ» που μάχεται κατά του κοινωνικού στίγματος που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από σύνδρομο Ντάουν και έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Σύνδρομο Ντάουν, ε και;».

Η Ελεονόρ έχει γράψει μια λίστα με προτεραιότητες για την πόλη της, μια μικρή και αρκετά πλούσια πόλη 40.000 κατοίκων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκεται σε οικονομική ύφεση.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η πρόσληψη προσώπων για να βοηθούν όσους έχουν προβλήματα ακοής ή όρασης να διασχίζουν τους δρόμους, η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων με ράμπες για αμαξίδια και τα πάρκα για σκύλους.