ΔΕΠΥ: H δίαιτα που μειώνει τα συμπτώματα-ποιές τροφές περιλαμβάνει;

Ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο φαίνεται να μειώνει τη συμπτωματολογία που βιώνουν τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.
Η ΔΕΠΥ ως γνωστόν χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα, παρορμητικότητα και διάσπαση προσοχής μεταξύ άλλων και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ΔΕΠΥ ενδεχομένως να εμφανίζει εξάρσεις ως απόρροια της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.

Η ολλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, εστίασε σε μοντέλα «περιοριστικής διατροφής» (λίγων τροφών) που απαρτίζονταν από ρύζι, γαλοπούλα, λαχανικά (λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, φύτρες, μαρούλι), αχλάδια, ελαιόλαδο, ghee (εξαγνισμένο βούτυρο), αλάτι και ροφήματα με προσθήκη ασβεστίου και νερού. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της δίαιτας, προστέθηκαν και άλλα τρόφιμα, όπως αρνί, βούτυρο και μικρές μερίδες από σιτάρι, καλαμπόκι, πατάτες, μερικά φρούτα και μέλι.

Εν τέλει το διατροφικό πλάνο εξατομικεύθηκε ώστε να αποκλειστούν τροφές που θα προκαλούσαν εξάρσεις στο κάθε παιδί, όπως τροφές που θεωρούνται αλλεργιογόνες ή και άλλες πιο «καθημερινές» τροφές.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 79 αγόρια, ηλικίας 8-10 ετών, που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και των οποίων οι γονείς είχαν συμπληρώσει πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση ειδικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της διαταραχής και των συμπτωμάτων. Επίσης τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου πριν και μετά τη δίαιτα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, το 63% των παιδιών παρουσίασε πάνω από 40% μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ μετά από τη «δίαιτα λίγων τροφίμων».