Αυξημένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ σε μητέρες ενηλίκων με σύνδρομο Down

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο Down έχουν Αλτσχάιμερ όταν φτάνουν στην ηλικία των 55 ετών.

Οι περισσότεροι ενήλικες με σύνδρομο Down αναπτύσσουν νευροπαθολογία χαρακτηριστική της νόσου του Αλτσχάιμερ στην ηλικία των 40 ετών.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα περισσότερα από τα συμβάντα μη διασύνδεσης στο σύνδρομο είναι μητρικής προέλευσης. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι υπάρχει μια κοινή γενετική ευαισθησία μεταξύ της άνοιας και του συνδρόμου, η οποία συσχετίζεται αποκλειστικά με τις μητέρες των ατόμων με αναπηρία.
Η μελέτη επιβεβαιώθηκε μέσω του δικτύου υπηρεσιών Αναπτυξιακών Αναπηριών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ ήταν αυξημένος για τις μητέρες των παιδιών με σύνδρομο Down. Ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ των μητέρων που ήταν μικρότερες από τα 35 έτη όταν γεννήθηκαν τα παιδιά τους με σύνδρομο Down ήταν 5πλάσιος από των υπόλοιπων νεαρών μητέρων.

Δεν υπήρξε αύξηση του κινδύνου άνοιας στις μητέρες που ήταν μεγαλύτερες (>35 ετών) κατά τη γέννηση του παιδιού. Επίσης, δεν επηρεάστηκαν οι πατεράδες με παιδιά με σύνδρομο Down.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 3/5 ανθρώπους με σύνδρομο Down θα διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλα μοτίβα άνοιας όταν φτάσουν στα 55 έτη.

Συγκριτικά, άνθρωποι χωρίς το σύνδρομο σπάνια διαγιγνώσκονται με άνοια πριν τα 65